Blízky východ nie je iba detská izba mocných

11. januára 2020, Martin Čech, Nezaradené

Dianie na blízkom východe je také – blízko východné. Už aj analfabetovi medzinárodnej politiky musí byť jasné, že tretia svetová vojna prebieha zhruba v trojuholníku Turecko, Saudská Arábia a Irán. Pozorný pozorovateľ by zrejme oponoval mocenskými záujmami aj v iných častiach sveta, no pre nás našťastie a na nešťastie pre tam žijúcich ľudí ma zatiaľ veľmi regionálny charakter.

Avšak na pozadí medializovaných správ prebieha aj možno nie tak viditeľná no predsa zúrivá vojna. Vojna obyčajných ľudí, presne takých ako sme my tu v bezpečí Strednej Európy. Ľud Iraku a Iránu má všetkého zdá sa plné zuby. Pravda, masový brainwashing vládnych médii v Iráne po zabití Soleimányho zohráva v náladách obyvateľstva podstatnú úlohu. Západne média z tohto diania urobili tému dňa. Avšak málokto vo víre informácií z Iránu resp, Iraku pamätá aj na to, že v týchto krajinách sa rodí nová, potenciálne rozhodujúca sila. Pracujúci oboch krajín už niekoľko mesiacov zvádzajú boje o svoju vlastnú dôstojnosť. Vôbec ich, zdá sa, nezaujíma  ktorý mocný si čo myslí v krajinách vzdialených tisícky kilometrov. A protesty Iračanov naberajú na sile! Ako informoval portál middleeasteye.com, nálada a heslá protestov sa nesú v duchu odporu proti režimom USA a Iránu. Dav skandoval napríklad : ‚No to America and no to Iran, Sunnis and Shias are brothers‘

V našom záujme by mala byť práve solidarity s týmito ľuďmi, ktorí sa snažia spraviť život vo svojej krajine znesiteľnejším. A kto vie, možno sa na blízkom východe rodí nové  hnutie, ktoré zásadne zmení pomery v regióne.

Svoj pohľad na dianie v regióne a možné zárodky takéhoto hnutia opisuje Karmína na svojej FB stránke: https://www.facebook.com/Karm%C3%ADna-1870691616540513/.

Prekliknite si ju. je to nielen zaujímavé čítanie. Je to aj odpoveďou na akúsi civilizačnú polemiku, Sú ľudia na blízkom východe iní ako „my“? Odpoveď je: Nie, zvádzajú rovnaký boj o dôstojnosť ako aj pracujúci na Slovensku. Len v ďaleko zložitejších podmienkach (ako sa dočítate niekoľko odborárov bolo odsúdených na zbičovanie).

Spomeňme občiansku vojnu v Sýrií ktorá mala pôvod, nielen vo fanatikoch z IS ale aj v bojoch obyvateľstva proti neoliberálnym reformám Bašára Asada. Zároveň dala vzniknúť kurdskému hnutiu v Rojave, ktoré môže byť inšpiráciou pre nielen blízky východ, ale aj zvyšok sveta

Snáď bude vojna na blízkom východe pokračovať. Ale v podobe, v ktorej ľud ukáže mocným, že ich spory o dĺžku prirodzenia ho vôbec nezaujímajú. To je potom otázkou času kedy sa táto vojna rozšíri za hranice regiónu a stane sa z nej skutočná svetová vojna.