Bodanie sa štetcom v detskej televízií? To nie je vtip, ani nepodarený.

29. júna 2020, Martin Čech, Nezaradené

Detské televízie vysielajúce v slovenskom jazyku a vkladajúce do programu výučbové anglické výučbové programy sú určite vítaná záležitosť. Jednou z takých je aj LALA TV, ktorá začala vysielať v roku 2019.

Kedže mám doma takmer dvojročného syna, niekedy detskú televíziu sleduje a ja s ním. Okrem spievajúcich prasiatok, autíčok a zvláštne znejúcich animovaných piesní, sa do programu dostal aj klip kde vystupujú dvaja mladíci a spievajú na námet piesne „Hej sokoly“ o strastiach školskej dochádzky. Tá pieseň je hrozná, ale to by mal hodnotiť niekto veci a kritiky znalý a samozrejme treba vziať do úvahy, že predsa ide o detskú televíziu. No narážame tu na to, čo keď som videl, tak som myslel, že mám vidiny.

Určite si pamätáte smutný príbeh z Topolčian z roku 2006, kde žiak bodol spolužiaka štetcom a ten následne zomrel. Totiž v spomínanom klipe po šarvátke štetcami jeden z účinkujúcich akože bodne druhého za lavicou do hrude. Viď obrázok 

Určite sa dá pochybovať o tom, či táto scénka nenapadla režisérov spontánne, nevediac o tomto príbehu. Osobne sa prikláňam k tomu, že nie. Koho by vôbec taká sprostosť napadla. Aj tá skutočná udalosť bola tak ako veľmi nešťastná, tak aj ojedinelá. Umiestniť takéto scénky do klipu, ktorý je určený detskému divákovi je prejav toho najzúfalejšieho cynizmu a je to vrcholne nemiestne.

Považujem za nutné poznamenať, že sám som fanúšikom cynického, občas čierneho humoru a sarkazmu. Avšak ak niečo mierime deťom, treba uvažovať nad tým, čo im odovzdávame. Otázka:“Čo z nich vyrastie?“ totiž nie je žiadne klišé. Sprostredkovávať im zábavu narážkou na udalosť, po ktorej zomrel trinásťročný chlapec a smiať sa pri tom, nie je najlepšia cesta k výchove lepšej generácie.

Snáď sa aj v LALA TV na týmto zamyslia a tento klip nahradia nejakou vtipnou, edukatívnou vložkou. Verím, že o ne nie je núdza. Predsa, objavujú sa aj vo vysielaní LALA TV.