Založ si blog

Predrahú krv kristovu treba zlacniť!

Spájať aktuálne dianie okolo pandémie s otázkou viery môže ateistu poľahky priviesť k rôznym škodoradostným úvahám. Ak by sme pripustili existenciu boha, nie je súčasný stav trestom pre časť veriacich za ich nenávisť voči blížnym svojim, alebo trest pre cirkev za ich paktovanie sa s neofašizmom? Možno.

Ale toto nie je správna chvíľa. V tejto chvíli je asi na mieste empaticky pochopiť ľudí, ktorí, nech už akýchkoľvek dôvodov uverili a ktorých viera  úprimne napĺňa pocitom nádeje a povinnosťou spolupatričnosti. To je to, čo teraz potrebujeme. Je recept na dnešné dni, nech už veríme v jednorožce, počatie z panny alebo neveríme v nič nadprirodzené.

Otázka je, čo na to obchodné spoločnosti s vierou (rozumej cirkvi)? Prístup tej pravoslávnej je snáď všetkým známy. Svojim fanatickým prístupom vystaviť bratov a sestry možnosti (pre nich pravdepodobne) smrteľnej nákazy to chce poriadny kus ignorantstva a fundamentalizmu. Tiež posledný prípad v Trenčianskej Teplej ukazuje, ako dokáže fanatizmus zatemniť zdravý úsudok. Spoločná slávnosť sa konala na základe kanonického práva. A na druhý deň znovu! Pretože ma toto právo nikdy príliš nezaujímalo, neviem to posúdiť. Podľa prírodných zákonov sa však u bratov a sestier farníkov, ktorých mal pán farár svojou autoritou viesť k dodržiavaniu všeobecne prospešných opatrení, môže zanedlho konať pľúcna ventilácia. Môžeme sa len domnievať koľko podobných slávnosti na Slovensku denne prebieha a koľko ich ešte prebiehať bude.

No a popri tom ako každý príčetný dnes robí to čo má a každý svojou troškou sa snaží prispieť alebo minimálne nič nepokaziť a hľadáme zdroje kde sa dá, vikár nitrianskej diecézy lieta po nebi s predrahou krvou kristovou. Doteraz ešte pol biedy. Ibaže štát na tieto parády prispieva okolo 40 mega ročne.

Istý vzťah medzi cirkvou a štátom, tu vzhľadom na demografické výsledky, je zrejme žiadúci. Nadobúdam však presvedčenie, že príchodom časov kedy sa budú musieť uskromniť podnikatelia aj pracujúci, by sa mali uskromniť v prvom rade tí ktorí o tom už dve tisíc rokov hovoria. Teraz je čas prehodnotiť vzťah štátu a inštitúcie ktorej príslušníci by síce radi dotáciu, ale neradi dodržiavať jednoduchú požiadavku –  ochraňovať zdravie svojich veriacich. Pri majetkoch, božej milosti a počte veriacich, ktorí sa zaiste radi podelia so svojimi duchovnými to snáď cirkev prežije isté obdobie (niekoľko rokov) aj bez príspevkov od štátu, ktorý bude musieť svoje zdroje jednoznačne smerovať k opatreniam kde nám modlitba príliš nepomôže.

Posledným konaním (a aj nekonaním) duchovenstva je na toto v spoločnosti zdá sa o čosi väčšia požiadavka ako v minulosti. Ak však prihliadneme na zloženie Národnej rady, ktorá je z časti kontrolovaná  náboženskými fanatikmi, z časti neoliberálmi, ľudákmi a Smerákmi, ktorí sa budu navzájom tak trošku potrebovať, zrejme tu máme v tejto otázke, toto volebné obdobie ako každé iné – status quo.

.

 

 

Bodanie sa štetcom v detskej televízií? To nie je vtip, ani nepodarený.

29.06.2020

Detské televízie vysielajúce v slovenskom jazyku a vkladajúce do programu výučbové anglické výučbové programy sú určite vítaná záležitosť. Jednou z takých je aj LALA TV, ktorá začala vysielať v roku 2019. Kedže mám doma takmer dvojročného syna, niekedy detskú televíziu sleduje a ja s ním. Okrem spievajúcich prasiatok, autíčok a zvláštne znejúcich animovaných [...]

Odpolitizovanie odborov je podmienkou ich prežitia a prestíže.

12.06.2020

V odboroch na Slovensku sa toho od roku 1989 udialo veľa, čo však húževnato pretrvávalo ako status quo, bol postoj zaujímavej časti občanov k odborom, ako k prežitkom socializmu a ich spájania s ROH a komunistickou stranou. Niekto si potom zrejme povedal, že toto nestačí, onálepkujeme sa pre istotu ešte raz a podpísal dohodu so stranou Smer-SD. Okrem toho si táto Dohoda [...]

„Flexibilný zákonník práce a pracovno- právna legislatíva“ – Sulík opäť odkrýva Eldorádo kapitalizmu

19.04.2020

Z programového vyhlásenia vlády vyberáme: „Kľúčový je flexibilný zákonník práce a pracovno- právna legislatíva, ktorá je dôležitá počas konjunktúry, ale ešte viac počas krízy a pre prispôsobenie sa novým podmienkam po kríze.“ Presne tieto parametre má pracovná legislatíva v USA. Podľa niektorých prognóz tu nezamestnanosť presiahne hodnoty [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 62438x
Priemerná čítanosť článkov: 5203x

Autor blogu

Kategórie