Založ si blog

Opäť raz niekto nemá z čoho pridať. A niekto za čo žiť. . . .

“Druhý pilier máte? Kto vám robil poistku? Mohli by sme sa na to pozrieť? A kreditku nechcete?”

Keď si idete do banky vytiahnuť zo sporiaceho účtu nejaký rozpočet na večerné posedenie, sú toto tie najotravnešie slová, ktoré môžete počuť. Počuť. A predstavte si, že by ste ich mali hovoriť. Denne ich opakovať desiatky, stovky krát. Pre potreby klientov, popri svojej bežnej práci a neustálom napĺňaní potreby aktualizovať svoje vedomosti o desiatkach produktov so stovkami podmienok.

Obvykle sa nad tým pri návšteve pobočky nikto nezamyslí a človek je skôr rád, že vypadol.

Teraz, keď sa začali zamestnankyne a zamestnanci bankového sektora ozývať s požiadavkami na zvýšenie mzdy, jasne ukazujú, že ľudia za prepážkou nie sú len dobíjateľné automaty ťahajúce od nás prachy, vybavujúce pôžičky a loviace provízie. Ale pracujúci ľudia ako my ostatní, motivovaní uživiť seba, svoje rodiny a myslieť na budúcnosť.

Pracujú s (rôznymi) ľuďmi, takmer v celodennom sede, zatvorení v nákupných centrách, plniac obchodné plány zamestnávateľa so ziskom v stovkách miliónov. Tak sa rozhodli vypýtať si trošku viac. A odpoveď? Manažment, ktorý nemá problém vyplácať si koncoročné odmeny vo výške 100% už tak veľmi slušného ročného platu, súhlasí so zvýšením miezd. Ale len o také percento, ktoré ani nereflektuje mieru inflácie a zvyšovania cien. Uniká mi, prečo by mal niekto, kto sa svojou prácou podieľa na tvorbe enormného bohatstva, reálne chudobnieť. Predstavme si niekoho, kto dnes zarába 700 – 800 Eur. Samoživiteľka, ktorá prežije s dieťaťom v prenájme s takýmto príjmom, je superhrdinka! Možnosti usporiť, isť na dovolenku a podobne? Neveľké…

Možno by banka rada pridala, ale nemôže. Trpí totiž pod jarmom štátu alebo vysokých daní. Alebo… doplňte si nejakú inú obohranú pesničku. Možno mi to dokonca niekto vysvetlí. Prečo, z akého ekonomického dôvodu, nie je možné zvýšiť mzdy ľudom, ktorí si to odmakajú a sú prostredníkom medzi bankou a klientom, sú reklamou firmy a majú presviedčať ostatných, že ich zamestnávateľ je ten najlepší?

Dotyčný len veľmi ťažko nájde iné vysvetlenie ako to, že príčinou je praobyčajná chamtivosť firmy a snaha manažmentu vykázať ešte efektívnejší pomer zisku a výdavkov (a nechať si vyplatiť odmeny v desaťnásobkoch platu zamestnanca pobočky).

S podobnou aroganciou zamestnávateľa som sa stretol už toľko krát, že argument „čo si nevybojuješ, nemáš“, nepovažujem za žiadne klišé. Preto verím, že zamestnanci UniCreditu ešte svojím bojom všetkým vytrú zrak. Nevzdávajte sa!

Nemali by sme váhať, či ich v boji podporíme. Pretože my všetci, ktorí nerozhodujeme o tom, koľko si vyplatíme z cudzej práce, sme na jednej lodi!

A vy, zamestnanci UniCreditu, ktorí ešte nie ste v odboroch – na čo čakáte?

Bodanie sa štetcom v detskej televízií? To nie je vtip, ani nepodarený.

29.06.2020

Detské televízie vysielajúce v slovenskom jazyku a vkladajúce do programu výučbové anglické výučbové programy sú určite vítaná záležitosť. Jednou z takých je aj LALA TV, ktorá začala vysielať v roku 2019. Kedže mám doma takmer dvojročného syna, niekedy detskú televíziu sleduje a ja s ním. Okrem spievajúcich prasiatok, autíčok a zvláštne znejúcich animovaných [...]

Odpolitizovanie odborov je podmienkou ich prežitia a prestíže.

12.06.2020

V odboroch na Slovensku sa toho od roku 1989 udialo veľa, čo však húževnato pretrvávalo ako status quo, bol postoj zaujímavej časti občanov k odborom, ako k prežitkom socializmu a ich spájania s ROH a komunistickou stranou. Niekto si potom zrejme povedal, že toto nestačí, onálepkujeme sa pre istotu ešte raz a podpísal dohodu so stranou Smer-SD. Okrem toho si táto Dohoda [...]

„Flexibilný zákonník práce a pracovno- právna legislatíva“ – Sulík opäť odkrýva Eldorádo kapitalizmu

19.04.2020

Z programového vyhlásenia vlády vyberáme: „Kľúčový je flexibilný zákonník práce a pracovno- právna legislatíva, ktorá je dôležitá počas konjunktúry, ale ešte viac počas krízy a pre prispôsobenie sa novým podmienkam po kríze.“ Presne tieto parametre má pracovná legislatíva v USA. Podľa niektorých prognóz tu nezamestnanosť presiahne hodnoty [...]

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 62382x
Priemerná čítanosť článkov: 5199x

Autor blogu

Kategórie